Posted on

Liefde voor de Bourgogne

Deze Franse regio is er een waar veel mensen gek op zijn en graag op vakantie gaan. Je bent er zo vanuit Nederland en kunt er vervolgens volop genieten van de prachtige natuurgebieden, toprestaurants, vele kastelen en last but not least de geweldige wijnen uit bijvoorbeeld Chablis en Côte de Beaune (waar Meursault vandaan komt). Ook de duurste wijnen ter wereld van Romanée-Conti komen hier vandaan.

Twee druiven in de hoofdrol

Denk je aan de Bourgogne dan denk je bij witte wijnen aan Chardonnay en aan Pinot Noir voor de rode wijnen. Natuurlijk zijn er andere druivenrassen (zoals Aligoté, Sauvignon Blanc en Gamay) maar dit zijn wel de druiven die deze regio domineren. De omstandigheden in de Bourgogne zijn gewoon perfect voor deze druiven. Er zijn verschillende microklimaten, grondsoorten en terroir waardoor er veel diversiteit in de wijnen is die uit dit gebied komen.

Hoge kwaliteit

De Bourgogne is geen hele grote wijnregio maar heeft wel de meeste AOC’s van alle Franse wijngebieden. De kwaliteitswijnen staan hoog aangeschreven in de wijnwereld en doen de harten van vele wijnliefhebbers en ook kenners harder slaan. In de Bourgogne zijn meer dan 100 appellaties die onderverdeeld zijn in 4 kwaliteitsniveau’s: regionale appellaties (52%), appellatie villages (37%), premier cru (10%) en grand cru (1%).

  • Regionaal – Dit zijn wijnen die gemaakt zijn (het maakt niet uit waar) van druiven uit de Bourgogne.
  • Villages – Dit zijn wijnen die vernoemd worden naar de dorpen die gelegen zijn bij de plek waar de druiven vandaan komen.
  • Premier cru – Dit zijn wijnen die van een specifiek deel van een bepaalde wijngaard komen.
  • Grand cru – Met deze term op het etiket van een fles weet je dat dit een topwijn is afkomstig uit een uitstekende wijngaard met een eigen Appellation d’Origine Contrôlée.

Wie ook gek is op de Bourgogne is Giulia Negri, een 24-jarige wijnmaakster uit Italië die in Piemonte Bourgogne stijl wijnen maakt. Hoe bijzonder is dat! Benieuwd naar haar ‘special wines’? Klik hier.