Posted on

Riesling: de koningin van de druiven

riesling

Riesling is niet zomaar een druif. Met deze veelzijdige druif kan een wijnmaker alle kanten op. Bij Riesling denk je wellicht aan zoet maar van deze druif kunnen ook droge, elegante wijnen geproduceerd worden. Hoe dan ook, de kwaliteit is hoog.

Een Duitse favoriet

Deze druif komt voornamelijk in Duitsland voor maar vind je verder ook o.a. in Frankrijk (Elzas), Luxemburg, Oostenrijk, Australië en tegenwoordig zelfs ook in Nederland.

Maar terug naar Duitsland waar de Duitsers deze druif zelfs Koningin van de druiven noemen. Hier wordt in alle wijnregio’s van dit land de Riesling gepland en beslaat deze een oppervlakte van ongeveer 21.000 hectare. Dit is ruim 20% van wat er in totaal aangeplant staat. Zoals gezegd vindt je deze druif in alle Duitse wijnregio’s maar in de Rheingau toch wel het meeste. 80% van de beschikbare oppervlakte daar wordt ingenomen door Riesling.

Deze druif kan verschillende klimaten aan. Het koelere klimaat in Duitsland maar ook het warme klimaat in bijvoorbeeld Australië zijn geen probleem voor de Riesling, al is de druif in de noordelijke gebieden wel het best in zijn element.  Het verschil in klimaat en de verschillende bodems waar de druif op groeit geeft de wijn haar diversiteit. Naast zoet proef je in Riesling ook altijd zuren. Die zuren onstaan omdat de druif maar langzaam rijpt. Een druif die niet te vroeg geoogst kan worden omdat deze het liefst nog wat herfstzon mee pakt. Zo onstaat in de druif een mooie balans tussen zoet en zuur.

Een pure druif

Vaak zijn druiven ook terug te vinden in een blend met andere druiven, maar de Riesling heeft al zoveel karakter dat deze puur het beste tot haar recht komt. Ook daarom heeft deze druif verder geen baat bij houtrijping. Een houtgerijpte Riesling zul je dus niet snel vinden.


Combineren met eten

Riesling (en dan vooral de wat zoetere variant) kan uitstekend gecombineerd worden met pittig eten. Door deze combinatie wordt het eten wat minder scherp. Probeer maar eens de volgende keer als je iets Aziatisch kookt met veel pittige kruiden of saus. Ook zonder eten is de Riesling een uitstekende wijn om zo te drinken.