Posted on

Spaanse wijnregio Rioja: voor rood maar ook wit!

wijnregio Rioja

Wist je dat wijnland Spanje het grootste wijnland is qua oppervlakte aan wijngaarden? Alleen qua opbrengst staat Spanje niet bovenaan maar op de derde plaats en moet het Frankrijk en Italië wat dat betreft voor laten gaan. Een deel van die vele wijngaarden is terug te vinden in de Spaanse wijnregio Rioja.

De Rioja ligt aan de rivier de Ebro in een vallei in het noorden van Spanje en is verdeeld in 3 verschillende gebieden: Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavasa. Elk gebied heeft zijn eigen specifieke kenmerken wat betreft klimaat, ligging ten opzichte van de zee en de bergen en ook is er verschil in bodem en het terroir. Hierdoor ontstaan er verschillende type Rioja’s en zijn de wijnen niet allemaal even krachtig en stevig maar zijn er ook elegantere varianten.

De Tempranillo druif wordt veruit het meeste gebruikt voor de rode wijnen. Maar bij blends wordt er ook Garnacha toegevoegd of Graciano en Mazuelo,  2 inheemse druivenrassen. Toch is de Tempranillo de grote hoofdrolspeler in dit wijngebied. Het is dus vooral rode wijn wat hier de klok slaat, maar op kleine schaal wordt er ook witte wijn gemaakt.  De belangrijkste druif voor wit is de Viura druif, ook wel Macabeo genoemd in Spanje. Druiven die je daarnaast nog tegenkomt in witte Rioja’s zijn Malvasia en Garnacha Blanca. Bijzonder is dat er ook een witte Tempranillo bestaat wat een mutatie van de rode Tempranillo is.

Bij het kopen van een Rioja kan het etiket je ook wat meer vertellen over het type wijn en zo kun je kiezen wat het beste bij je past. Op het etiket kun je namelijk meer lezen over de (hout)rijping van de wijn.

  • Kies je een Joven, dan heb je een wijn die niet of maar even op hout gerijpt heeft. Deze wijnen zijn vooral fruitig, lekker sappig en zullen amper tannines hebben.
  • Hou je wel van wat houtrijping in een wijn? Dan zit je beter met een Crianza. Deze wijn rijpt minimaal 1 jaar op het vat en ook nog minimaal 12 maanden in de fles.
  • Een Reserva moet eerst een jaar gerijpt worden op eikenhout en daarna nog minimaal 24 maanden  in de fles.
  • Tot slot is er nog de Gran Reserva.  Deze heeft een minimale houtrijping op het vat van 24 maanden en daarna is er nog een flesrijping van minimaal 3 jaar.

Voor wit en rosé wijnen wordt ook deze classificatie gebruikt maar zijn de periodes van rijping op vat en in de fles wat korter dan bij de rode wijnen.

Deze manier van classificeren wordt ook in de andere Spaanse wijnregio’s gebruikt maar het aantal maanden verplichte houtrijping verschilt dan. Zo heeft elke regio haar eigen regels.

Benieuwd geworden naar een witte wijn uit de Rioja? Hier een van onze witte Rioja’s die echt het proberen waard is.